Friday, December 10, 2010

Coto Makassar


Coto Makassar adalah sejenis makanan khas orang bugis dan digemari oleh keluarga bugis di Sulawesi mahupun di luar. Namun begitu di luar Sulawesi agak sukar mendapatinya. Apatah lagi kalau mencarinya di Malaysia.

Hidangan ini berupa sop berkuah dengan bahan-bahan seperti usus, hati, otak, daging lembu, dimasak dengan , ketumbar, jintan, bawang merah, bawang putih, garam yang sudah dihaluskan, daun salam, limau nipis, dan kacang. Pada umumnya Coto Makassar disajikan bersama ketupat atau nasi impit.





















Resipi Coto Makassar

1/2 Kilo daging lembu/kerbau di rebus dulu

Bahan bahanya

4 biji bawang merah

4 biji bawang putih

1 sudu teh ketumber

3 btg serai di titik hujungnya

1 inci lengkuas

1 inci halia

Daun limau purut 3 helai

Daun Salam

sedikit kacang tanah di goreng dan di tumbuk

garam secukup rasa dan lada

Cara caranya

1. Tumis semua bahan bahan yd di sebut diatas tadi

2. Isi garam secukup rasa dan lada ( di potong)

3. Tambahkan 3 liter air, kecilkan api sehingga mengelegek

4. Angkat dan hidang ke dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan dagingnya di isi sewaktu menghidang.

Petikan Resipi daripada http://dapurusnah.blogspot.com/2010/02/coto-mak

No comments:

Post a Comment