Coto Makassar adalah sejenis makanan khas orang bugis dan digemari oleh keluarga bugis di Sulawesi mahupun di luar. Namun begitu di luar Sulawesi agak sukar mendapatinya. Apatah lagi kalau mencarinya di Malaysia.
Hidangan ini berupa sop berkuah dengan bahan-bahan seperti usus, hati, otak, daging lembu, dimasak dengan , ketumbar, jintan, bawang merah, bawang putih, garam yang sudah dihaluskan, daun salam, limau nipis, dan kacang. Pada umumnya Coto Makassar disajikan bersama ketupat atau nasi impit.
Resipi Coto Makassar
1/2 Kilo daging lembu/kerbau di rebus dulu
Bahan bahanya4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 sudu teh ketumber
3 btg serai di titik hujungnya
1 inci lengkuas
1 inci halia
Daun limau purut 3 helai
Daun Salam
sedikit kacang tanah di goreng dan di tumbuk
garam secukup rasa dan lada
Cara caranya
1. Tumis semua bahan bahan yd di sebut diatas tadi
2. Isi garam secukup rasa dan lada ( di potong)
3. Tambahkan 3 liter air, kecilkan api sehingga mengelegek
4. Angkat dan hidang ke dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan dagingnya di isi sewaktu menghidang.
Petikan Resipi daripada http://dapurusnah.blogspot.com/2010/02/coto-mak
No comments:
Post a Comment